Η Ιστορία της Πίτσας

Λίγα λόγια για την πίτσα ....

Η πίτσα, όπως και πολλά άλλα φαγητά, δεν κατάγεται από τη χώρα για την οποία είναι πλέον διάσημη. Εκτός αν έχετε ερευνήσει το θέμα, ίσως θα είστε και εσείς ένας από τους πολλούς που πιστεύουν ότι η Pizza ήταν αυστηρά ιταλική δημιουργία.

 Τα θεμέλια για την πίτσα έγιναν αρχικά από τους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι πρώτοι έφαγαν μεγάλα, στρογγυλά και επίπεδα ψωμιά, τα οποία όμως δεν περιείχαν λάδι, βότανα και μπαχαρικά. Οι ντομάτες δεν είχαν ανακαλυφθεί εκείνη την εποχή συνεπώς ούτε αυτές χρησιμοποιήθηκαν τότε.

 Τελικά η ιδέα του λεπτού επίπεδου ψωμιού βρήκε τον δρόμο της προς την Ιταλία όπου, τον 18ο αιώνα, τα πλατιά ψωμιά που ονομάζονταν πίτσα, πωλούνταν στους δρόμους και στις αγορές. Δεν είχαν κάποιο πρόσθετο υλικό άρα το απολάμβαναν σαν μια φυσική γεύση ψωμιού. Δεδομένου ότι ήταν σχετικά φτηνά, νόστιμα και χορταστικά ήταν ιδανικά για πώληση από πλανόδιους στους φτωχούς σε όλη τη Νάπολη. Η προσθήκη της ντομάτας από τους Ναπολιτάνους και η επίσκεψη μιας βασίλισσας συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί η πίτσα όπως περίπου την γνωρίζουμε και την απολαμβάνουμε σήμερα.

 Το 1889 περίπου, η βασίλισσα Μαργαρίτα, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Umberto I, πραγματοποίησε επίσκεψη επιθεώρησης στο ιταλικό βασίλειο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της στην Ιταλία είδε πολλούς ανθρώπους, ειδικά τους αγρότες, να τρώνε αυτό το μεγάλο, επίπεδο ψωμί. Επειδή της έκανε εντύπωση, η βασίλισσα διέταξε τους φρουρούς της να της φέρουν ένα από αυτά τα ψωμιά πίτσας. Η βασίλισσα το δοκίμασε, το λάτρεψε και θα το έτρωγε κάθε φορά που της δινόταν η ευκαιρία, κάτι που προκάλεσε κατάπληξη στους κύκλους των ανώτατων κοινωνικών τάξεων. Δεν ήταν αποδεκτό για εκείνη την εποχή μια βασίλισσα να τρώει το ίδιο φαγητό με τους αγρότες. Όμως, η βασίλισσα αγάπησε το ψωμί και αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. Κάλεσε τον σεφ Raffaele Esposito από την πιτσαρία του στο βασιλικό παλάτι, και του ζήτησε να δημιουργήσει μια ποικιλία από πίτσες για να την απολαμβάνει στα ανάκτορά της.

Για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, ο Raffaele αποφάσισε να κάνει μια πίτσα μόνο γι 'αυτήν. Ως έμπνευση είχε την ιταλική σημεία, συνεπώς δημιούργησε μια πίτσα με κύρια υλικά τις ντομάτες, το τυρί Mozarella και φρέσκο ??βασιλικό. .

 Αυτή έγινε η αγαπημένη πίτσα της βασίλισσας Μαργαρίτας και όταν διαδόθηκε αυτή της η προτίμηση έγινε ακόμη πιο δημοφιλής στον ιταλικό λαό. Έτσι καθιερώθηκε και η συγκεκριμένη συνταγή ώς, η Pizza Margherita, η οποία ως γνωστόν εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι δημοφιλής στη Νάπολη αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

 Η ιστορία δεν έχει καταστήσει σαφές εάν ο Ραφαέλ άρχισε να πουλάει αυτή τη δημιουργία από τη δική του πιτσαρία, αλλά είναι γνωστό ότι την συγκεκριμένη πίτσα, στην ίδια σχεδόν μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα, εκείνη την εποχή την απολάμβανε όλος ο ιταλικός λαός. 

 Οι παραλλαγές άρχισαν να γίνονται σε διάφορα μέρη της χώρας. Στην Μπολόνια, για παράδειγμα, το κρέας άρχισε να προστίθεται στο μίγμα υλικών. Η Ναπολιτάνικη πίτσα έγινε ακόμα πιο δημοφιλής διότι πρόσθεσε σκόρδο και άλλα νόστιμα ναπολιτάνικα τυριά στο μίγμα καθώς και βότανα, φρέσκα λαχανικά και άλλα μπαχαρικά και αρώματα.

Σε εκείνο περίπου το διάστημα δημιουργήθηκε και η ιδέα του ψησίματος σε ειδικούς φούρνους από τούβλα. Τέλος ταυτόχρονα το ψωμί πήρε την τελική μορφή παρασκευής του, που είναι πολύ κοντά στην σημερινή, ένας απλός δηλαδή συνδυασμός από αλεύρι, λάδι, αλάτι και ζύμη.

Μετά από χρόνια, μαζί με τους Ιταλούς που μεταναστεύουν στην Αμερική, μεταναστεύει και η πίτσα, με πρώτο σταθμό της το Σικάγο. Βορειοανατολικά των Η.Π.Α. η πίτσα ονομάζεται τοματόπιτα, με κύρια διαφορά ότι τα υλικά είναι κάτω και όχι πάνω από την σάλτσα ντομάτας. 

 Καινοτόμοι αμερικάνοι επιχειρηματίες κατάλαβαν νωρίς την εμπορική της αξία και δημιούργησαν καταστήματα με εσωτερική αλλά και εξωτερική παράδοση με μηχανοκίνητα μέσα. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησαν την ευκολία στην συνήθεια κατανάλωσής αλλά και στην εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο. Δεκάδες χιλιάδες καταστήματα Domino’s, Pizza Hut και Papa John’s υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

 Με τα χρόνια βέβαια η τεχνολογία βοήθησε πολύ τον κλάδο που αφορά την πίτσα να αναπτυχθεί και μάλιστα σε όλους τους τομείς που το αφορούν: στην παρασκευή, στην συντήρηση, στα υλικά και στην παράδοσή της στον τελικό καταναλωτή. Το theloPizza.gr ευχεται να έχει βάλει ένα μικρό λιθαράκι σε αυτή την μακρόχρονη ιστορία, όντας ο πρώτος αλλά και μοναδικός οδηγός εύρεσης όλων των διαθέσιμων πληροφοριών της αγοράς, που σχετίζονται με την πίτσα στο internet. Το theloPizza.gr δίνει την δυνατότητα σε όλους τους pizza - lovers και σε όσους θέλουν απλά να γεμίσουν το στομάχι τους, με το κλασικό ελληνικό μας έδεσμα, να βρούν τα τηλέφωνα ΟΛΩΝ των delivery σουβλατζίδικων που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα μας και να παραγγείλουν στο κατάστημα χωρίς Καμία extra χρέωση είτε για το κατάστημα είτε για τον χρήστη. Επίσης Σε πολλά καταστήματα δίνεται η δυνατότητα να δείτε το μενού του ή έξτρα πληροφορίες και φωτογραφίες των καταστημάτων και των προϊόντων τους αλλά και σε όσα καταστήματα είναι διαθέσιμη να Κάνουν Online Παραγγελία!